Koyu Lekeler Nasıl Azalır ?

Koyu Lekeler Nasıl Azalır ?

Melanin derimize renk veren pigmenttir ve epidermisin derinlerinde bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir.
Cilde doğal rengini veren bu pigmentin normalden fazla üretimi (hiperpigmentasyon) ya da düzensiz dağılımı leke oluşumuna ve renk düzensizliklerine neden olur. Ciltte hiperpigmente olan kahverengi, kırmızı, ya da pembe kısaca normal deri renginden daha koyu görünür. Lekelere karşı alabileceğiniz en iyi önlem ise cildinizde lekeler olmasa bile gelecekte oluşma ihtimaline karşı onu güneşten ve mavi işıktan korumaktır.

 

Cilt Lekelerinin Nedenleri Nelerdir?

Güneş

UV ışınları ciltteki melanin üretimini artırarak kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur. Mevsim ayırmadan güneş kreminin koruyucu etkisine her gün ihtiyacamız varken bir çoğumuz sadece yaz aylarında güneş kremi kullanıyor. Korunmasız güneşe çıkmak yüz, el veya kol gibi güneşe en fazla maruz kalan bölgelerde cilt renginin eşitliğini kaybetmesine, renk farklılıklarının oluşmasına neden oluyor.
 

Mavi Işık
Mavi ışığın derideki melanositleri (melanin üretimi gerçekleştiren hücreler) etkileyerek uzun süreli hiperpigmentasyona neden olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Araştırmalar, mavi ışığın UVA ve UVB ışınlarından daha derine ulaşabildiğini ve hücresel hasara neden olduğunu gösteriyor.

Yaşlanma
Yaşlanmayla birlikte cildin güneş ışınlarına karşı savunma mekanizması zayıflar. Melanosit (cildin alt katmanında melanin üreten cilt hücreleri) dağılımı düzensizleşir, cildin üst tabakasında toplanarak koyu lekelerin oluşmasına neden olur.

Doğum kontrol (İlaç yan etkileri)
Doğum kontrolü, kandaki östrojen seviyelerini artırır ve bu da ciltte hiperpigmentasyonunu artırarak koyu lekelere neden olur.

Yara iyileşmesi
Kesikler, ameliyatlar, sıyrıklar iyileşme sürecinin sonrasında ciltte koyu lekeler bırakabilir. Travma, hiperpigmentasyona neden olur.

Akne
Akneler ve özellikle iltihaplı akneler melanin üretini tetikleyerek cilt lekelerine yol açabilir.

Hormonlar:
Hamilelik ve menopoz döneminde oluşan "ani hormon değişiklikleri" hiperpigmentasyonun oluşmasına neden olabilir.

Lazer ve Peelingler:
Lazer epilasyon ve güçlü kimyasal peeling işlemlerinden sonra hassaslaşan cilt güneşten korunmazsa lekeleler oluşabilir.

İlaç tedavisi:
Bazı antibiyotikler (sülfonamidler ve tetrasiklinler), Parkinson, diyabet ve kalp hastalığını tedavi etmeye yönelik ilaçlar, alerjik reaksiyon olarak veya artan güneş duyarlılığı nedeniyle koyu lekelere yol açabilir.



 

 

Dudak Üst Bölgesi Neden Koyulaşır?

Dudak çevresinde lazer, ağda ve ip uygulaması sonucu ciltte oluşan tramva hiperpigmentasyonu tetikleyerek lekelere neden olur. Hassaslaşan cilt uygulamadan hemen sonra güneş maruz kalırsa melanin üretimi daha da hızlanır ve bıyık bölgesinde koyu karartılar oluşur.

 


 

Koyu Leke Oluşumunu Nasıl Önleyebilirim?

1.50 + Spf Güneş Koruyucu Kullanın
Tam spektrum güneş koruması, cildinizi hiperpigmentasyondan korumak için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Güneş koruyucunuzun UVA, UVB ve Mavi ışıktan korunduğundan emin olun.


2.Antioksidan İçeren Ürünler Kullanın
Cildin UV ışınlarına maruz kalmasıyla birlikte, melanin üretimi tetiklenir ve pigmentasyona, düzensiz cilt tonuna, lekelenmeye neden olur. Antioksidanlar serbet radikalleri etkisiz hale getirip pigmentasyonu önlemeye yardımcı olur, ultraviyole ışınlara karşı ciltte hasarı onarmaya yardım eder.


3.Cildinize düzenli olarak peeling yapın.
Cilt her 28 günde bir yenilenir. AHA’lar ölü ve nemini kaybetmiş deriyi ciltten uzaklaştırırken, cildin yenilenme süresini kısaltır, alttaki yepyeni cildi açığa çıkarır. Ölü deriyi bir arada tutan bağları gevşeterek cilt yüzeyinin kimyasal olarak soyulmasına yardımcı olur, böylece siyah noktaların, lekelerin ve ince çizgilerin görünümü azalır.


4.Göz Çevrenizi Koruyun
Göz çevresinde de koyu lekeler oluşabilir. Mümkün olan maksimum koruma seviyesini elde etmek için, güneş kreminizi uyguladıktan sonra güneş gözlüğünüzü takmayı ihmal etmeyin.


5. Şapka Kullanın
Geniş kenarlı uygun bir şapka kullanmak yüzünüzü güneşten koruyarak leke oluşumuna engel olur .

 

 

 

Koltuk Altı ve Genital Bölgelerdeki Kararmalar

Kuru cilt, sık tıraş, çok sıcak ağda, ölü deri birikimi, sıkı giysiler, kilo nedeniyle bacak ve kollardaki sürtünme, aşırı terleme ve hiperpigmentasyon vücüt bölgesinde de koyu lekelere neden olabilir.

Diyet ve egzersizle sağlıklı kiloyu korumak, bölgeyi çok sık tıraş etmemek, bol giysiler giyerek bölgedeki sürtünmeyi azaltmak, güneş kremi kullanmak, koltuk altı ve genital bölgedeki koyu lekelerin oluşmasını önleyebilir.

Koltuk altı, genital bölge, diz ve dirseğinizdeki kararmaları önlemek için Salisilik asit veya Glikolik asit içeriklerini düzenli olarak cildinize uygulayın ve peşinde Renk Açıcı Kremler sürün.


Koyu Lekelere Karşı Güçlü İçerikler

Lumiskin

Etkinliği klinik testlerle kanıtlanmış olan Lumiskin melanin üretimini azaltarak güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri ve sivilce lekelerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur, koyu ve derin lekelerin görünümünü gözle görülür biçimde azaltır.

C Vitamini

C Vitamininin en saf ve direkt formu olan L-Askorbik Asit kolajen ve hyaluronik asit sentezinde direkt rol oynar. C vitamini türevlerine göre ( SAP, MAP) daha hızlı sonuçlar verir. Antioksidan ve Anti-inflamatuardır. L- Ascorbic Acid çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltan, cilt tonunu aydınlatan güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra kolajen ve hyaluronik asit sentezini de destekleyerek lekelere karşı hızlı ve gözle görülür sonuçlar verir.

 


 


Niacinamide

Lekeler, çizgi ve kırışıklıklar, genişlemiş gözenekler ve yağlı cilt problemlerine aynı anda çözüm üreten Niacianamide (B3 vitamini) etkinliği bağımsız klinik çalışmalarla kanıtlanmış çok fonksiyonlu bir vitamindir.


 

Glikolik Asit

Alfa hidroksi asitler (AHAs) arasında en düşük molekül boyutuna sahip en güçlü asittir. Doğaldır; şeker kamışından ya da elma, üzüm, greyfurt gibi asidik meyvelerden elde edilir. Keratolitiktir. Ölü deriyi bir arada tutan bağları gevşeterek cilt yüzeyinin kimyasal olarak soyulmasına yardımcı olur, böylece siyah noktaların, lekelerin ve ince çizgilerin görünümü azalır.

En İyi Sonuçlar İçin

Ciltte renk değişikliğine neden olan faktörlerden uzak durulmalıdır.
Leke karşıtı içerikler düzenli ve sürekli uygulanmalıdır.
Etkilenen bölge UV ışınlarına ve mavi ışığa maruz kalacaksa mutlaka güneş kremi kullanılmalı ve güneş kremi sık aralıklarla uygulanmalıdır.
Cildin tekrar lekelenmesini önlemek amacıyla güneş kremi kullanmaya devam edilmelidir.
Şapka, gözlük gibi koruyucu giysilerle cilt güneşten korunmalıdır.


Sonuçları Görmek Ne Kadar Sürer ?

Koyu lekelerin nedeni ne olursa olsun, çok az da olsa güneşe korunmasız olarak maruz kalmak melanin üretimini başlatabilir. Bu nedenle cildi güneşten korumak, hızlı sonuç almak için belirleyici bir faktördür.

 

Yüzeysel Lekeler:
Pigmentin cildin hangi bölgesinde biriktiği, lekelerin ne kadar koyu olacağını belirler. Cildin yüzeyinde pigmentasyon görüldüğünde, renk değişimi daha çok açık kahverengidir ve dağınıktır. Yüzeysel lekeler uygulamaya daha hızlı yanıt verir.

Derin Lekeler:
Cildin alt katmanlarında oluşan lekeler ise daha koyu kahverengi veya gri bir tondadır ve daha yoğundur. Derin lekelerin tedavisi yüzey pigmentasyonundan daha fazla zaman alır ve kolayca geri gelebilir.



 

Etiketler: Koyu lekeler
Şubat 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR